Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii a efectuat un studiu despre riscurile și vulnerabilitățile copiilor în mediul online. Studiul prezintă comportamentul copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani pe internet, oamenii la care apelează atunci când au probleme și o parte din pericolele pe care le întâlnesc. Cu ajutorul acestui studiu, fie că ești părinte, bunic sau profesor, poți să ajuți copiii să evite pericolele și să navigheze pe internet în siguranță. 

Caracteristicile copiilor care devin victime ale pericolelor de pe internet

În articolul anterior despre studiul realizat de Poliția Română am prezentat, printre altele, concluzii ale efectelor utilizării internetului, vârsta la care copiii încep să navigheze și intențiile persoanelor care pornesc atacuri cibernetice. Acum, prezentăm factorii care duc la expunerea copiilor la pericolele de pe internet și acțiunile care pot duce la scăderea riscurilor. 

Caracteristicile victimelor în cazul atacurilor cibernetice conform studiului realizat de Poliția Română

Copiii însă, pot fi și atacatori pe internet, nu doar victime. De aceea prin proiectul Eroii Internetului oferim resurse gratuite pentru părinți, profesori și copii care prezintă, printre altele, responsabilitatea față de propria atitudine online. În rândurile de mai jos prezentăm caracteristicile copiilor care pornesc atacuri pe internet.

Caracteristicile autorilor în cazul atacurilor cibernetice conform studiului realizat de Poliția Română

Acțiuni care pot proteja un copil de pericolele de pe internet

Copiii petrec timp online din diferite motive, iar interzicerea accesului la internet nu reprezintă o soluție. Internetul reprezintă o fereastră a cunoașterii atunci când este utilizat corect. Cei mici pot să își facă temele, să se documenteze și să învețe, pot să descopere noi pasiuni și să țină legătura cu cei apropiați. Ba chiar, pandemia ne-a demonstrat că internetul este absolut necesar pentru educație și că oferă acces facil la ore pentru copiii care nu se pot deplasa la școală. 

În loc de interzicerea timpului petrecut pe internet, se pot lua următoarele acțiuni:

Participă la webinarul gratuit pentru părinți sau webinarul gratuit pentru profesori despre siguranța online și ajută copiii să navigheze în siguranța pe internet. Vei afla cum poți să construiești un mediu sigur pentru copii și cum poți să discuți despre subiecte precum agresiuni pe internet sau importanța păstrării datelor personale în familie.